Festivalweekend 100 jaar Vooruit - 4 juni: Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen & Harmonie St. Michaël van Thorn

zaterdag, 4 juni, 2022 - 19:00

100 jaar jong zijn, dat moet je vieren in ’t groot! Voor onze honderdste verjaardag organiseren we een niet te missen festivalweekend op zaterdag 4 en zondag 5 juni.

Op zaterdag 4 juni verwelkomen we in Harelbeke twee toporkesten uit de harmoniewereld van vandaag: de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en de Nederlandse Harmonie St. Michaël van Thorn. Geen wonder dan ook dat zij een schitterend programma zullen brengen - dit is een unieke kans om te genieten van live muziek van de bovenste plank.

Muziekkenner of niet, op 4 en 5 juni is iedereen welkom in CC Het Spoor om samen met de muzikanten hun jubileumjaar te vieren, een glaasje te klinken en, kortom, te genieten van het muzikaalste feest van het jaar. Alle concerten gaan door in CC Het Spoor, Harelbeke. Tijdens het festivalweekend is de expo '100 jaar Vooruit' in de bib en de foyer van het Spoor te bezichtigen. Daarnaast is er ook doorlopend een marktje met foodtruck en bar!

We zien u daar!

Bekijk de aftermovie!

Programma

19u: Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen

Directie: Kapitein-Commandant Kapelmeester Yves Segers

Benvenuto Cellini - H. Berlioz
The Love for the 3 Oranges - S. Prokofieff (transcr. T. Rutten)
Roemeense Rapsodie nr. 1 - G. Enescu
Danse Funambulesque - J. Strens
Mars van het 1ste Reg. Gidsen - J. V. Bender

Dirigent Yves Segers vat hier het programma van de Gidsen samen in één minuut.

20u30: Harmonie St. Michaël van Thorn

Directie: Yvan Meylemans

Tiento del primer tono y batalla imperial - Cristobal Halffter
Concert Românesc - György Ligeti
Suite uit de Rosenkavalier - Richard Strauss

Dirigent Yvan Meylemans vat hier het programma van de harmonie van Thorn samen in één minuut.

Ontdek dag 2 van ons festivalweekend!   Alles over onze 100e verjaardag

Over de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen bestaat uit een groot harmonieorkest van 74 streng geselecteerde musici, allen afgestudeerd aan één van de Koninklijke Conservatoria van het land, en een trompetterkorps van 12 trompetters. De geschiedenis van dit prestigieuze orkest gaat terug tot in 1832 toen Koning Leopold I de opdracht gaf aan Jean-Valentin Bender om een muziekkapel verbonden aan de Koninklijke Wacht op te richten.

Sinds haar ontstaan heeft deze Muziekkapel door haar uitzonderlijke kwaliteiten zowel specialisten, onder wie talloze grote componisten – gaande van Berlioz tot Stravinsky –, als het grote publiek in binnen- en buitenland weten te boeien. Dit eliteharmonieorkest heeft zich altijd in de eerste plaats geroepen gevoeld om door concertreizen, radio-uitzendingen en plaatopnames muziek van eigen bodem te propageren. 

Geregeld verkiezen grote buitenlandse componisten, zoals Roger Boutry, Derek Bourgeois en Oscar Navarro, evenals bekende Belgische componisten zoals Frederic Devreese, Jacqueline Fontyn, François Glorieux, Robert Groslot, Jan Van der Roost, Jan Van Maldeghem en André Waignein hun werken door het Groot Harmonieorkest van de Gidsen te laten creëren of op cd te laten opnemen. 

Sinds maart 2008 is Yves Segers kapelmeester van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Hij zet de traditie die door zijn illustere voorgangers werd opgebouwd met brio verder. Getuige hiervan zijn al diverse spraakmakende cd-opnames en meerdere prestigieuze concerten in binnen- en buitenland met vooraanstaande solisten.

In januari 2018 werd de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen door de Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed erkend als Immaterieel Cultureel Patrimonium van België.

Over Harmonie St. Michaël van Thorn

Sinds de oprichting in 1863 heeft Harmonie St.Michaël van Thorn zich ontwikkeld tot een symfonisch blaasorkest met internationale faam. Harmonie St.Michaël trad op in vele Nederlandse schouwburgen en in nagenoeg alle grote Nederlandse concertzalen.

De afgelopen twee decennia gaf het orkest ruim 200 concerten in meer dan 50 verschillende concertzalen en theaters in binnen- en buitenland en bereikte op die manier bijna 70.000 luisteraars. In die periode werden bijna 250 verschillende composities gespeeld, in totaal bijna 20 uur radio-opnamen gemaakt en 8 audio CD’s geproduceerd.

Zo was het orkest onder andere jarenlang vaste gast in de concertserie 'Symfonische blaasmuziek' van de KRO-radio in de grote zaal van Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Tussen 2003 en 2008 werkte Harmonie St.Michaël op uitnodiging van Opera Studio Amsterdam mee aan een jaarlijkse concertserie met jonge zangtalent. Sinds 1998 is Harmonie St.Michaël jaarlijks te gast in de Concertzaal Tilburg in de serie Verrassende Ontmoetingen en verzorgt het orkest het slotconcert van het Grachtenfestival Amsterdam en het Grachtenfestival aan de Maas in Thorn.

Het orkest werd vele malen gelauwerd op (inter)nationale muziekwedstrijden, onder andere op het bekende Wereldmuziekconcours te Kerkrade waar Harmonie St.Michaël van Thorn drie maal de allerhoogste internationale onderscheiding ontving.

Met de steun van