100 jaar Vooruit!

Boek: 'Orkest van de wereld. 100 jaar Harmonie Vooruit Harelbeke in 100 objecten'

In Orkest van de wereld. 100 jaar Harmonie Vooruit Harelbeke in 100 objecten brengen historici Leendert Acke en Elwin Hofman het verhaal van een harmonie die uitgroeide van propagandamachine van de lokale Harelbeekse socialistische beweging tot orkest met muzikale ambities op wereldniveau.

De geschiedenis van Vooruit geeft daarmee een inkijk in de evoluties die blaasorkesten in het hele land de afgelopen eeuw hebben doorlopen.

Aan de hand van honderd objecten – instrumenten, foto’s, partituren, stickers, krantenknipsels en veel meer – komt de geschiedenis van de harmonie tot leven. Orkest van de wereld is een boek over muziek en politiek, over vriendschappen en conflicten en over triomfen en tegenslagen.

Het boek is te koop aan €39 per stuk. Een ideaal kerstcadeau! ;)

Bestel uw exemplaar via info@harmonievooruit.be!

Bekijk de aftermovie van de boekvoorstelling

In de pers

WMC Kerkrade: 3e plaats in concertdivisie met recordscore

Op 31 juli hebben we met 95,30% ons eigen scorerecord gebroken op het Wereld Muziek Concours 2022 in Kerkade, Nederland. Daarmee behaalden we de derde plaats in de concertdivisie, de hoogste categorie in de vierjaarlijkse wedstrijd voor blaasorkesten.

Programma van de bovenste plank

Met Vooruit brachten we drie werken: 'The Miraculous Mandarin' van Béla Bartók, 'La Délaïssado' van Joseph Canteloube met soliste Laetitia Gerards, en de wereldcreatie van 'Along Dark Paths' van Kenneth Hesketh. Dit laatste werk bestelden we speciaal bij de componist, naar aanleiding van ons honderdjarig bestaan dat we dit jaar vieren. De stukken werden vergezeld door twee gedichten, geschreven en gebracht door dichter Mattijs Deraedt.

Intens repeteren en banden smeden

Onze muzikanten hebben voorafgaand aan de wedstrijd vier dagen intensief gerepeteerd in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De vierdaagse creëerde een unieke setting om samen gefocust het programma te perfectioneren, en ook om de banden als groep intens te versterken. Het resultaat is een recordscore voor het orkest, dankzij een enorme groepsinzet.

Trots

Chef-dirigent Erik Desimpelaere reageert trots: "We hebben gekozen voor een heel uitdagend, afwisselend en intens programma. Alle muzikanten, bestuursleden en medewerkers hebben de voorbije weken en maanden het beste van zichzelf gegeven, met als resultaat een hechte groep die de stukken op een zeer hoog niveau kon presenteren op het WMC-podium. En dat heeft de jury ook duidelijk gewaardeerd!"

25 juni: 'Première' dubbelconcert met Concertband Maasmechelen

Op 25 juni gaven we een schitterend concert in De Bijloke in Gent, samen met onze collega's van Concertband Maasmechelen.

Bekijk de aftermovie!

4 & 5 juni: festivalweekend in cc Het Spoor

100 jaar jong zijn, dat moet je vieren in ’t groot! Voor onze honderdste verjaardag organiseerden we een niet te missen festivalweekend op zaterdag 4 en zondag 5 juni. Het was een unieke kans om enkele toporkesten uit de harmoniewereld live aan het werk te zien in Harelbeke, met niemand minder dan de Nederlandse Harmonie St. Michaël van Thorn en de Belgische Muziekkapel van de Gidsen. Ook Vooruit stond op het podium, gevolgd door een opzwepende afsluiter in balkanstijl met Bal Merklez.

Bekijk de aftermovie!

Met de steun van

Organisaties die individuele evenementen van ons feestjaar steunen kan je vinden via de desbetreffende links hierboven.